Argumenter og modargumenter

Der er mange argumenter for at gå i seng med sin kæreste. Her finder du de mest almindelige argumenter - men også modargumenter!


1. Det er bare sådan man lever i vores tid

Du skal ikke have læst mange ugeblade, set mange film eller fulgt ret meget med i medierne, før du mærker forventningerne. Medierne påvirker os til at mene, at det er helt i orden at gå i seng med sin kæreste, selv om man kun har holdt sammen i få dage. Er sex ved at blive en vare, som vi kan forbruge sammen med dem, vi har lyst til, og når vi har lyst til det? Hvordan passer Bibelens syn på sex som noget værdifuldt, som du skal vente med, til du har fundet den, du lover at leve resten af livet sammen med?

2. Vi må finde ud af om vi passer sammen seksuelt

Hvis det kun drejer sig om det seksuelle, så passer stort set alle mænd og kvinder til hinanden. Det afgørende spørgsmål er derfor nærmere: Er vi så glade for hinanden, at vi er villige til at indordne os og tage hensyn til hinanden både seksuelt og på livets øvrige områder? I finder et mere realistisk svar på dette spørgsmål gennem fælles daglige oplevelser og samtaler, end ved at gå i seng med hinanden Måske er argumentet om at passe sammen seksuelt i virkeligheden bare en undskyldning for at gøre det man har lyst til? I øvrigt ændrer vores seksualitet sig også med årene.

3. Sex er et tegn på modenhed - at man er blevet voksen

Mange teenagere føler sig vokse og vil derfor have lov til at gøre alt det voksne gør. Andre prøver at bevise overfor sig selv og andre, at de er voksne, når de går i seng med en anden.

4. Ingen tager skade, så hvorfor ikke?

Hvordan ved man, at ingen tager skade? Selv om begge har lyst og er enige om at gå i seng sammen, kan resultatet let blive negativt på længere sigt. Uønsket graviditet, et usundt kæresteforhold, vanskelige minder, dårlig samvittighed, bitterhed, depression osv. kan blive konsekvenserne af at bryde Guds bud på det seksuelle område. Desuden: Hvis du har sex med en, giver du noget at dig selv, som du aldrig kan få tilbage.


5. Jeg kan ikke lade være

Hvad er det for en frygt, som gør, at du har sex med din kæreste, uden at du egentlig ønsker det? Måske er du bange for at være anderledes og ikke blive accepteret. Måske er du bange for at blive ensom og holdt udenfor. Bange for at miste den, du er forelsket i - bange for at tiden løber fra dig. Overvej lige dette: Frygt hører ikke til i sengen.

6. Alt er relativt, også etikken

Ingen har lov til at fortælle andre, hvad der er rigtigt og forkert, siges det. At Gud kalder noget for rigtigt og andet forkert, har så godt som ingen betydning for de fleste. Resultatet bliver ofte usikkerhed og forvirring, eller foragt for absolutte sandheder og regler. Og hvilke følger får det, når seksualundervisningen næsten bare drejer sig om biologi og præventionsmetoder uden nogen etisk vejledning?

7. Hor er kontakt med prostituerede (ludere)

Det er en misforståelse. Bibelen siger klart, at hor er alle intime seksuelle forhold uden for ægteskabet - hvad enten det er med kæresten eller med tilfældige partnere. Findes der nogen grund til at tro, at Gud ikke tager det så nøje længere med budet om ikke at bedrive hor?

8. Alkohol pepper stemningen op?

Alkohol og stoffer nedsætter dømmekraft og selvbeherskelse. Det er let at se, at misbrug af stoffer er årsag til handlinger, som folk senere fortryder - også når det gælder sex.

9. Kærlighed = forelskelse og sex.

Det er budskabet i mange blade, film og sange. Kærligheden bliver opfattet som følelser og sex i forskellige udgaver. Men er kærligheden ikke mere end det?

10. Jeg vil gerne opleve tryghed og varme

Vi prøver at finde os selv og et miljø, vi føler os hjemme i. I en tid med mange opløste hjem og mange forandringer i samfundet bliver vi let rodløse. Mange går ind i et seksuelt forhold kun for at finde tryghed og varme. Ofte bliver resultatet i stedet frustration, knuste hjerter, følelsen af at blive brugt og øget skepsis overfor at åbne sig for andre.

11. Min kæreste vil

Presset er vanskeligere at tackle, når ønsket kommer fra den, du er glad for. Ingen ønsker at såre kæresten, eller risikere, at den anden bryder forholdet. Derfor går det let sådan, at den ene giver efter. Men - handler der virkelig om kærlighed, når f.eks. drengen presser pigen til at have sex med ham for at "bevise" sin kærlighed.

12. Gud er vel en glædesdræber

Guds vilje er god! Denne trosbekendelse er der mange kristne, som har svært ved at tage alvorligt, fordi de har et forkert billede af Gud. De ser ham som en sur politimand. Guds bud bliver dermed noget negativt, som forhindrer vores livsudfoldelse. Det er en tragisk misforståelse! Jesus gør jo tindrende klart, at Gud er vores gode far, som ønsker, at vi skal have liv i overflod. Hans bud er givet os, for at vi skal have mest muligt ud af vores liv og ikke skade andre.

13. Jeg har allerede været i seng med min kæreste, så der er ingen vej tilbage

Hvis du tænker sådan, glemmer du, at Gud ønsker at tilgive, når du angrer og tager et opgør med din synd. Han vil give dig en ny start og kraft til at leve efter hans vilje, læs Johannes Evangeliet kapitel 8 vers 2 og kapitel 6 vers 37.

14. Jeg kan ikke beherske mig

Vi lever i et tid, hvor hurtig tilfredsstillelse opfattes som en menneskeret. At vente eller at give afkald for andres skyld, virker uaktuelt og gammeldags. Ting må ske hurtigt og helst uden større anstrengelser. Er du enig i, at folk godtager stadig mindre savn og lidelse som en naturlig del at livet, og at selvbeherskelse næsten er blevet et fremmedord?

15. Sex er nødvendigt

At have et aktivt sexliv bliver ofte fremstillet som et grundlæggende livsbehov. Heraf sluttet nogle, at det er skadeligt at leve afholdende. Men det er absolut ikke sandt. Tvært imod. Man risikerer hverken at blive impotent eller at blive fysisk skadet af at leve afholdende. Afholdenhed kan derimod styrke personligheden også på disse punkter. Sex er en god gave fra Gud, men det er muligt at leve et rigt og meningsfyldt liv uden et aktivt sexliv.

16. Vi regner med at gifte os - så skulle det da være i orden.

Du er ikke gift før vielsen er foretaget. Og måske bliver I to alligevel ikke gift? At tage det på forskud, som Gud har reserveret til ægteskabet, fører ikke til velsignelse. Der er mange mennesker, som ærgrer sig over, at de ikke ventede med at gå i seng med hinanden, til de blev gift. Har du nogensinde mødt nogen, som ærgrede sig over, at de fulgte Guds vilje på dette område?


Teksterne og vittighedstegningerne på disse sider er taget fra en serie foldere der blev udgivet januar 1998 i en serie med syv foldere og en pjece under overskriften Værd at vente på. Copyright og udgivet af LMU, ELU, KFS, FKF og IMU. Dansk Ungdoms Fællesråd har i øvrigt ydet initiativstøtte til projektet.